
În calitate de operator de încredere, la Orange ne propunem să oferim zi de zi acces la o lume digitală responsabilă și durabilă și să aducem oamenii mai aproape de tehnologie.
Misiunea noastră pe termen îndelungat este să promovăm incluziunea digitală și să protejăm mediul – piloni care stau la baza planului strategic al Grupului Orange, Lead the Future.
Incluziunea
digitală
Incluziunea digitală înseamnă acces echitabil la tehnologie și folosirea acesteia pentru participarea la viața socială și economică, inclusiv pentru educație, servicii sociale, sănătate, participare socială și comunitară. Iată de ce accesul la lumea digitală trebuie să fie egal și adaptat pentru fiecare, indiferent de gen, vârstă sau categorie socială. La Orange, ne asigurăm că oamenii au posibilitatea de a folosi internetul pentru a face lucruri care îi avantajează zi de zi.


Asigurăm o rețea de încredere
Pentru a oferi tuturor acces egal la tehnologie, ne concentrăm pe îmbunătățirea acoperirii rețelei noastre. Orange Moldova a fost certificată în mod repetat drept cea mai de calitate rețea mobilă, atât în servicii voce, cât și Internet. Aceasta deservește peste 2 milioane 600 mii de clienți și oferă servicii voce și Internet mobil, televiziune și Internet fix prin conexiune 100% Fibră, cu super viteză de până la 1 Gbps.
Suntem unicul operator pe piață care a implementat cu succes tehnologia VoLTE (Voice over LTE), pe care o numim Apel 4G+ și care permite apeluri cu un sunet mai clar și mai bogat și asigură o viteză mai înaltă a conexiunii la o calitate impecabilă.
Investim anual în echipamente de ultimă generație, atât pentru îmbunătățirea rețelei, cât și pentru extinderea acesteia. Totul, pentru ca utilizatorii noștri să se bucure de cea mai bună experiență de comunicare și navigare pe Internet, până și în cele mai greu-accesibile regiuni ale țării.
Ne angajăm să menținem și să îmbunătățim rețeaua existentă și să implementăm tehnologii, garantând în continuare conectivitate de calitate și sprijinind dezvoltarea pentru toți.

Ajutăm oamenii să-și dezvolte abilitățile digitale
Considerăm că tehnologia digitală este un factor cheie pentru dezvoltarea economică, socială și a egalității de șanse și, prin urmare, proiectăm și derulăm diverse programe educaționale pentru a încuraja integrarea economică și socială prin tehnologie.
Inițiativele noastre sunt desfășurate atât sub umbrela Orange Moldova, cum ar fi proiectul de conectivitate gratuită pentru școli „Internet Gigabit pentru școala ta”, programul național de inițiere în programare IT pentru copii #SuperCoders, programul de voluntariat Orange „Ne Pasă”, cât și prin proiectele desfășurate de Fundația Orange Moldova.

Aducem accesibilitate pentru fiecare
În calitate de angajator responsabil și incluziv, dezvoltăm și promovăm politici de resurse umane și recrutare, care să răspundă imperativelor persoanelor cu nevoi speciale, a egalității de șanse între femei și bărbați și a practicilor prietenoase familiei. Iar ca operator implicat în viața socială, oferim soluții de conectivitate pentru oamenii cu nevoi speciale de hipoacuzie, mobilitate sau văz.

Oferim instrumente digitale accesibile, cu planuri tarifare adaptate
Pentru a ne asigura că tehnologia noastră este cât mai incluzivă posibil și pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă, facem cumpărarea smartphone-urilor mai accesibilă, comercializându-le și în rate și oferim oferte adaptate seniorilor cu planul tarifar Senior 60.

Educăm folosirea responsabilă a tehnologiei
Din rolul nostru de facilitator de tehnologie, oferim pregătire și instrumente pentru utilizatorii care au nevoie – copii, părinți, seniori – pentru a ne asigura că universul digital este folosit de către aceștia la maxim și cu evitarea riscurilor.
Protejarea
mediului
Obiectivul Grupului Orange în termeni de protejare a mediului este să atingem nivelul zero de emisii de carbon până în anul 2040, adică cu 10 ani mai devreme decât alți operatori mondiali din domeniu. Pentru aceasta, compania urmează politici stricte de eficiență energetică, mărirea cotei de energie din surse regenerabile, dezvoltarea economiei circulare și investirea în soluții de captare a carbonului pentru a reduce emisiile de reziduuri.
La Orange Moldova știm că nu există performanță economică și socială fără grija față de un mediu sigur și sustenabil. De aceea, am plasat protejarea mediului în centrul politicii noastre de sustenabilitate, obiectiv pe care ne propunem să îl atingem prin practici de eficiență energetică și economie circulară. Prioritatea noastră este propria conduită corectă față de natură și reducerea amprentei de carbon în toate activitățile pe care le desfășurăm.
Aplicăm principiile economiei circulare
Scopul principal al economiei circulare este producerea și consumul de bunuri și servicii într-un mod durabil. Prin limitarea consumului și, deci, a risipei de resurse naturale, economia circulară rupe cercul vicios al practicilor tradiționale – extrage, fabrică, consumă, aruncă – și catalizează un nou mod de utilizare – redu, regândește, returnează, recondiționează, reciclează, repară.
Dincolo de acțiunile directe ce vizează reducerea de emisii de carbon, există mai multe acțiuni de aplicare a economiei circulare în care poți să te implici în calitate de utilizator – toate sub umbrela re.
Prin inițiativele re de la Orange, reciclezi, repari sau dai la schimb vechiul telefon mobil pentru a te bucura de reduceri la cumpărarea unuia nou.

Contribuie și tu alături de Orange la un viitor mai verde

Soluții pentru economia circulară
Telefonul tău are un impact asupra mediului de-a lungul întregii sale vieți, dar nu trebuie să îți faci griji: la Orange ai la îndemână programe care să te ajute să îi reduci efectele negative și toate informațiile necesare pentru a alege un dispozitiv cât mai prietenos cu natura.

Reciclare
Dispozitivele tale vechi își găsesc la noi drumul spre reciclare.
Adu dispozitivele electrice şi electronice uzate în unul din cele 38 de magazine directe și partenere Orange, lasă-le în boxa dedicată iar noi vom avea grijă să le transmitem pentru reciclare. Poţi aduce pentru reciclare telefoane uzate, tablete, periuțe de dinți electrice, lumânări electrice, jucării electrice, uscătoare de păr sau alte dispozitive pentru coafat, de dimensiuni mici.
Iar dacă ai adunat în sertare baterii cilindrice în formatul AA, AAA, baterii de disc folosite la jucării, electrocasnice, aparate auditive, baterii de tablete – avem o boxă dedicată şi acestora.
Hai să fim responsabili împreună. Reciclează astăzi pentru un viitor mai bun.

Reparare
Telefonul tău are valoare. În loc să cumperi unul nou atunci când acesta s-a defectat, repară-l ori de câte ori e posibil și dă-i o nouă viață. Un comportament responsabil înseamnă mai degrabă să repari decât să cumperi din nou. Cu fiecare telefon reparat, contribui la reducerea emisiilor de carbon.

Recondiționare
Alege un telefon recondiționat de la Orange, ca să fii mai prietenos cu natura.
Un telefon recondiționat este un telefon care funcționează ca unul nou, costă mai puțin și e mai prietenos cu mediul înconjurător. 100% funcțional, testat și verificat de specialiști, telefonul recondiționat economisește resursele necesare pentru producția, depozitarea și transportul unuia nou, are 12 luni garanție şi costă mai puțin.
Dacă te interesează un astfel de telefon, vizitează magazinul online și alege telefonul recondiționat perfect pentru tine.

Eco Rating
Eco Rating-ul este punctajul oferit unui smartphone în dependenţă de impactul acestuia asupra mediului, pe tot parcursul ciclului de viaţă: producere, transportare, exploatare şi reciclare. Cele 5 criterii conform cărora este apreciat eco rating-ul unui dispozitiv sunt:
- Durabilitatea
- Reparabilitatea
- Potenţialul de reciclare
- Impactul asupra climei
- Eficiența în folosira resurselor
Cu cât scorul este mai mare, cu atât performanța de mediu a telefonului este mai bună.
La Orange, vei găsi punctajul Eco Rating pe www.orange.md/shop/ şi pe eticheta de preţ în magazinele Orange. Descoperă mai multe despre Eco Rating.
Contribuim la consumul responsabil şi eficient de resurse naturale

Solarizăm treptat site-urile din reţeua noastră mobilă
La Orange Moldova știm că nu există performanță economică și socială fără grija față de un mediu sigur și sustenabil. Din 2022, pilotăm primele instalații fotovoltaice pentru site-urile mobile, iar până în 2025, ne propunem să avansăm și mai mult.
Tehnologia implementată de Orange este unica pe piața comunicațiilor mobile din Moldova prin faptul ca stochează integral energia produsă pentru necesitățile de funcționare a stațiilor, ceea ce asigură un nivel de reziliență energetică excepțional. Panourile fotovoltaice produc energie electrică verde și reduc amprenta de carbon generată de dispozitivele electronice asupra mediului.

Electrificăm gradual parcul auto
Electrificarea parcului auto este un pas important pentru reducerea amprentei de carbon a companiei.
Până în anul 2023, am atins o rată de electrificare a parcului auto de circa 6%, iar spre sfârşitul anului 2025 ne propunem să avem în flota auto 20% de automobile electrice şi hybrid.

Eficientizăm consumul de energie în încăperile cu echipamente
Cu soluţia Free Cooling, folosim aerul rece de afară pentru a economisi energia la răcirea spaţiilor în care este montat echipamentul. Înlocuirea sistemelor de climatizare clasice cu cele free cooling este un proiect planificat şi se efectuează treptat, odată cu atingerea ciclului de viaţă a dispozitivelor vechi. Soluţia free cooling atinge cel mai înalt grad de eficienţă în perioada rece a anului.

Deconectăm echipamentele de amplificare a semnalului radio atunci când traficul lipseşte
Funcţionalitatea Green ITN se conectează pe timpul nopţii, în special între orele 00:00 – 06:00.
În cazul în care clientul generează trafic şi pe parcursul nopții, funcţionalitatea reactivează resursele reţelei, pentru a nu-i impacta experienţa.

eSIM de la Orange – cea mai ecologică cartelă
eSIM este o cartelă SIM digitală şi ecologică prin design – nu are suport de plastic și nu necesită un dispozitiv separat.
Pentru mediu, eSIM înseamnă zero resurse pentru producere, ambalare şi transportare. Cum funcţionează, cum poţi obţine, cum poţi activa cartela eSIM, dar şi alte detalii importante despe cartela digitală poţi găsi pe pagina dedicată.

Semnătura mobilă Orange
Semnătura Mobilă Orange te ajută să semnezi documentele online de pe orice dispozitiv, economisind astfel timpul şi banii tăi. Orange Sign este dedicat pentru semnarea documentelor cu partenerii, furnizorii locali sau companiile mari şi mijlocii, înregistrate în calitate de clienţi corporativi Orange.
Află mai multe detalii despre Semnătura electronică pe pagina dedicată.

Bonul fiscal digital
Odată cu lansarea Bonului fiscal digital, Orange Moldova face un pas important în dezvoltarea unei afaceri prietenoase mediului, prin reducerea consumului de resurse naturale și limitarea emisiilor de carbon.
Vezi aici ce este şi ce beneficii îţi aduce Bonul fiscal digital.

Gestionăm responsabil deșeurile în toate spațiile noastre
Sortarea şi reciclarea deşeurilor are drept rezultat un mediu mai curat şi mai puţin poluat. La Orange Moldova, toate deşeurile sunt sortate şi transmise spre reciclare prin intermediul operatorului de reciclare specializat autorizat.
În toate oficiile şi magazinele noastre, avem pubele pentru sortarea deşeurilor de hârtie/carton, plastic, sticlă, baterii, echipamente electrice şi electronice de dimensiuni mici.
Inovaţie şi
antreprenoriat
Sprijinim programe de dezvoltare în domeniul tech și IT și rămânem aproape de generațiile cele mai tinere pentru a le ajuta să își valorifice potențialul și creativitatea. Susținem viitorii antreprenori din Moldova prin intermediul parteneriatului durabil cu Dreamups, un campus de inovație care are misiunea de a crea startupuri tehnologice în Moldova.




Ajutor social
Susținem o gamă largă de inițiative și proiecte care aduc schimbări pozitive în viața oamenilor din Moldova. Acestea sunt realizate fie prin programe sau evenimente din domeniul educației, a muzicii sau sportului, sponsorizate de către Orange Moldova, fie prin proiectele de filantropie ale Fundației Orange Moldova.

Accesează aici pagina www.fundatia.orange.md

Ne-am alăturat eforturilor depuse de către autorități și societate în depășirea crizei pandemice COVID19, ajutând angajații, clienții, mediul de afaceri, sistemul medical și cel educațional.

#AjutăUcraina
Dăm dovadă de solidaritate pentru societatea în care locuim și facem gesturi de valoare, atât pentru clienții Orange, cât și de la om la om.
Pentru a asigura conectivitatea refugiaților ucraineni, dar și a clienților noștri care au rude sau prieteni, oameni apropiați în Ucraina, din 24 februarie, Orange Moldova a implementat o serie de proiecte comerciale:
- Tarife de 7 ori mai mici pentru clienții PrePay la apelurile internaționale către Ucraina, efectuate până la 15 martie.
- Clienții Vodafone Ucraina, Lifecell și Kyivstar nu sunt taxați pentru traficul Internet în Roaming consumat pe teritoriul Republicii Moldova în perioada 4 martie-30 aprilie.
- Pentru clienții Orange am oferit zilnic, până la 30.04, minute gratuite pentru apeluri spre Ucraina: pentru clienții Abonament – 30 minute (valabile 30 zile), iar pentru PrePay – 10 minute valabile 5 zile.
- Pagină web dedicată în limba ucraineană orange.md/ucraina
- La punctele de traversare a hotarelor țării noastre de
către cetățenii ucraineni, Orange Moldova a întreprins
mai multe acțiuni menite să ajute refugiații să rămână
conectați cu cei dragi:
- Au fost distribuite 40000 de cartele PrePay la granițe, în magazinele Orange și centrele pentru refugiați din țară. A fost înregistrată o rată de activare a cardurilor distribuite prin magazine – 80% și la frontiere – 60%.
- Au fost dotate cu zone Wi-Fi gratuite 21 de puncte de trecere a frontierei, centre pentru refugiați și cele mai importante stații de așteptare a transportului public din Chișinău.
- Au fost donate 350 de cartele PrePay misiunii OSCE, retrasă din Ucraina.
Peste 20% din angajații Orange Moldova s-au mobilizat pentru a sprijini refugiații din Ucraina:
- 6% au distribuit peste 17000 de cartele PrePay gratuite refugiaților care traversează granițele.
- 3% au acționat în calitate de consultanți voluntari în magazinele Orange, unde au ajutat refugiații să activeze cartelele PrePay și le-au explicat cum să utilizeze în continuare serviciile Orange.
- 2% din reprezentanții vânzări corporative au transferat cu mașina 250 de refugiați de la graniță la centre pentru plasare temporară.
- Peste 10% dintre angajați continuă să găzduiască refugiați în casele lor, să doneze bunuri de primă necesitate persoanelor din centrele de plasare temporară sau să ajute organizațiile să facă față fluxului de refugiați.
- Din 23 martie, angajații Orange Moldova s-au alăturat eforturilor voluntarilor „Moldova pentru Pace” în gestionarea fluxului de refugiați de la Centrul de triere și plasament de urgență pentru refugiați ucraineni, din Chișinău. Voluntarii implicați au participat la înregistrarea refugiaților, gestionarea listelor de refugiați care doresc să ajungă în altă țară, distribuirea alimentelor adulților și copiilor, transportarea mărfurilor de la depozit la plasarea temporară a refugiaților.
Despre Responsabilitatea Socială
La Orange, suntem conștienți de impactul deciziilor și activităților noastre asupra societății. Zi de zi, avem grijă să implementăm o politică de responsabilitate socială care să contribuie la sănătatea, bunăstarea și dezvoltarea durabilă a societății, ținând cont de așteptările părților interesate: angajați, clienți, comunitate. Recunoaștem standardul ISO 26000 ca document de referință pentru implementarea comportamentului nostru social responsabil și aplicăm cele 7 subiecte cheie ale sale drept cadru pentru integrarea responsabilității sociale în valorile și practicile noastre:
Ne gestionăm afacerea responsabil, transparent, etic, în conformitate cu legea și normele internaționale și ținând cont de prioritățile părților interesate.
Respectăm legea și exersăm responsabilitatea și corectitudinea în relațiile cu părțile implicate: angajați, clienți, autorități, parteneri, clienți, furnizori.
Tratăm oamenii cu respect, depunem eforturi pentru a ajuta persoanele din grupuri vulnerabile și facem tehnologia digitală mai accesibilă pentru fiecare
Oferim angajaților noștri condiții de muncă juste, sigure și sănătoase, punem pe prim plan egalitatea profesională și ne angajăm în dialog permanent pentru a le soluționa preocupările.
Oferim produse și servicii sigure și de calitate, informații corecte și transparente și promovăm consumul durabil.
Minimizăm și îmbunătățim impactul afacerii noastre asupra mediului prin proiecte de eficiență energetică și economie circulară.
Susținem comunitatea și ne implicăm în dezvoltarea și bunăstarea acesteia, atât prin acces la produse și servicii de calitate, cât și prin proiecte sociale.





