Trăim într-o lume a inovaţiilor, în care educaţia digitală a devenit indispensabilă chiar din copilărie. Iată de ce, internetul trebuie să devină o platformă prin care copiii îşi exprimă creativitatea, intuiţia, îşi dezvoltă abilităţile analitice, îşi pun în aplicare cunoştinţele sau pur şi simplu se distrează. Suntem alături de copii şi adulţi, pentru ca împreună să creăm un spaţiu digital plin de oportunităţi.
Actualmente ne imaginăm cu greu viaţa fără acces la internet şi asta pentru că ne-a schimbat modul în care interacţionăm în context de serviciu, distracţie, educaţie, prieteni sau familie. În calitate de operator social-responsabil, Grupul Orange este alături de părinţi şi copii, contribuind la crearea unei lumi digitale pline de oportunităţi. Astfel, în 2014, compania a lansat proiectul #SuperCoders, un eveniment internaţional desfăşurat în Săptămâna Europeană a Codului în 17 state în care este prezent Grupul Orange.
Descriere:
Principiul #SuperCoders este simplu: invitarea copiilor cu vârste între 10 și 14 ani la workshop-uri gratuite, pentru a-i iniția în programarea informatică. Obiectivul nu este de a-i transforma pe cei mici în specialiști ai html-ului sau ai javascript-ului, ci de a le oferi o perspectivă distractivă, simplă și educativă asupra valorii mediului digital. Scopul atelierului este de a-i învăța pe aceștia cum să folosească timpul petrecut pe calculator în mod util. Timp de o zi cei mici învaţă să creeze animaţii, povestiri interactive şi jocuri prin tehnica drag & drop, utilizând limbajul de programare SCRATCH. De asemenea, ei fac cunoștință cu primele concepte de programare și logică matematică. Ei sunt îndemnați să conceapă jocuri, desene animate scurte, asamblând segmente logice şi „dând viață” personajelor. Acestea sunt chestiuni elementare, dar extrem de instructive în ceea ce privește modalitatea de a dezvolta gândirea logică, precum și de a deprinde lucrul în echipă. Workshop-urile colective durează aproximativ 4 ore şi sunt animate de voluntarii Orange și de partenerii companiei.
Beneficiari:
Aventura digitală #SuperCoders a început în Moldova în noiembrie 2016 cu un atelier pilot, la care au participat 20 de copii. La 4 ani de la lansare, #SuperCoders întruneşte o echipă de peste 4000 de supercoderi, 128 de profesori de informatică și peste 100 de voluntari, care au gustat din ceea ce înseamnă să faci programare creativă.
Scopul proiectuliui este de a încuraja dezvoltarea competenţelor digitale ale copiilor, astfel încât timpul la calculator să fie petrecut în mod util şi distractiv.
Partenerul de implementare al proiectului este Centrul de Informaţii Universitare.