#SuperCoders revine. Înscrie-ți școala la cel mai tare program de educație și siguranță digitală pentru adolescenți și părinți.
Fundația Orange Moldova anunță startul înscrierilor pentru cea de-a opta ediție a proiectului național #SuperCoders. De această dată, la #SuperCoders sunt așteptați circa 1400 de elevi, alături de părinți.
Cui se adresează proiectul #SuperCoders
Ediția 2024 a #SuperCoders este dedicată adolescenților cu vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani, care vor să descopere ce este și cum funcționează inteligența artificială generativă și cum pot crea texte și imagini cu ajutorul acesteia. Experimentarea cu instrumentele de inteligență artificială generativă stimulează creativitatea, abilitățile de rezolvare a problemelor, pregătind tinerii pentru oportunitățile unui viitor tehnologizat.
Totodată, #SuperCoders 2024 va oferi, în premieră, sesiuni de informare pentru părinți cu privire la siguranța online. Timp de 3 ore, părinții elevilor implicați în proiect vor învăța despre riscurile la care sunt expuși copiii și adolescenții pe internet, modul de prevenire a acestora, semnele de alarmă pe care le manifestă copiii și adolescenții supuși cyberbullying-ului, precum și măsurile necesare de întreprins în asemenea situații.
Inițiativa se desfășoară în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), fiind parte a mișcării #bodyright lansate în 2023 de UNFPA în parteneriat cu Orange și alte organizații, cu scopul de a spori informarea tinerilor și a părinților despre violența digitală și măsurile de siguranță pe Internet.
Cum participi la #SuperCoders
Pentru a înscrie şcoala în proiect, profesorul de informatică va completa formularul de participare până pe 27 septembrie. Fiecare școală va delega câte 2 profesori, care vor beneficia de instruiri specializate, pentru a putea facilita atelierele în cadrul instituțiilor în care predau. Primele 70 de instituții înscrise, care corespund criteriilor de eligibilitate, vor fi selectate pentru participare. Lista școlilor participante va fi publicată pe 7 octombrie.
Pe data de 12 octombrie, 140 de profesori din 70 de instituții selectate vor participa la instruiri dedicate, care vor avea loc la Chișinău, la Orange Digital Center și la Clasa Viitorului, și vor fi livrate de experți în cele două domenii – Inteligența Artificială Generativă și Siguranța Online.
În cele din urmă, pe 26 octombrie, în fiecare din cele 70 de școli vor fi organizate ateliere digitale: un atelier despre inteligența artificială pentru 20 de elevi adolescenți, și un atelier despre siguranța online și monitorizarea riscurilor pe internet pentru părinții acestora.
Mai multe informaţii despre criteriile de eligibilitate, modalitate de înregistrare și etapele proiectului, pot fi găsite în Regulamentul proiectului.
Despre #SuperCoders:
#SuperCoders este un proiect internaţional, gândit şi dezvoltat de Grupul Orange, începând cu anul 2014. Evenimentul se desfășoară în contextul Săptămânii Europene a Codingului, care în acest an e marcată în perioada 14 – 27 octombrie. În Moldova, #SuperCoders a fost lansat în 2016, cu scopul de a aduce educația digitală mai aproape de copii și tineri. În edițiile anterioare, peste 7000 de participanți din întreaga țară au învățat elemente de bază ale programării și au descoperit pasiunea pentru tehnologie alături de #SuperCoders.
Ediția 2024 a #SuperCoders se extinde pe dimensiunea siguranței digitale și se desfășoară în parteneriat cu UNFPA, fiind implementat de TEKEDU.