11.05.2022

Orange și UTM – un parteneriat de durată pentru educația tinerei generații

Orange Moldova împreună cu Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) și Fundația Orange Moldova au semnat un Acord de colaborare pentru a aduce inovația și tehnologiile digitale mai aproape de fiecare: studenți, clienți Orange, dar și societate în general.

Olga SURUGIU, Director General Orange Moldova: „Sunt mândră că relația brandurilor Orange și UTM este în permanentă dezvoltare, că am reușit să construim un parteneriat marcat de pasiunea pentru inovație, tehnologie și investiția pentru o educație de calitate, conform standardelor internaționale. Mă bucur că în acest parteneriat durabil am cumulat și eforturile Fundației Orange, astfel încât proiectele de incluziune, educație și inovație digitală să fie accesibile tuturor, clienți, angajați și societate în ansamblu.”

Viorel BOSTAN, Rector al Universității Tehnice a Moldovei: „Suntem onorați că Universitatea Tehnică a Moldovei alături de compania Orange și Fundația Orange Moldova a dezvoltat pe parcursul anilor un parteneriat solid. Grație acestuia, am reușit să progresăm domeniul educației, să implementăm numeroase proiecte creative destinate studenților universității. Sunt sigur că extinderea proiectului Solidarity FabLab și la Chișinău, în incinta UTM, se va bucura de succes și va aduce tehnologia și inovația mai aproape de tinerii talentați.”

Orange a fost printre primii parteneri privați care a dezvoltat un parteneriat de durată, reciproc avantajos, cu o instituție superioară de învățământ. Pe parcursul anilor, Orange a oferit Universității Tehnice a Moldovei un suport esențial pentru dezvoltarea procesului științifico-didactic și pentru facilitarea și modernizarea procesului de studii.

Din anul 2006, când a fost semnat primul acord de colaborare dintre Orange și UTM, au fost implementate mai multe proiecte educaționale comune dedicate studenților, cum ar fi: laborator didactico-științific, Orange Wi-Fi Cafe, Burse Orange pentru cei mai buni studenți, competiții de tip hackathon, concursuri dedicate tehnologiilor IoT, târguri de orientare în carieră etc. Investițiile totale ale Orange Moldova sunt de circa 4 milioane de lei, iar numărul total de beneficiari este de câteva mii de tineri.

Ludmila NISTORICĂ,Președinte al Consiliului Fundației Orange Moldova: „Pe lângă faptul că suntem operatorul #1 pe piața Telco, suntem și pionier în educația și incluziunea digitală. Prin colaborarea cu UTM, Orange și Fundația Orange Moldova își consolidează poziția de actori sociali responsabili și continuă să susțină tinerii dornici de proiecte inovative și know-how. Grație acestui acord, din acest an, vom implementa și dezvolta, împreună cu UTM, Solidarity FabLab în Chișinău. În acest mod susținem tinerii pasionați de IT și tehnologii digitale și le oferim mai multe oportunități de a fi pregătiți pentru profesiile viitorului.”

Orange Moldova va continua colaborarea cu UTM, inclusiv pentru proiecte de formare profesională continuă și dezvoltarea de cursuri certificate în acest sens, precum și facilitarea accesului studenților și absolvenților UTM la programele de internship Orange și ulterioara angajare la Orange Moldova sau Orange Systems.

Parteneriatul dintre Orange și UTM prevede și extinderea Solidarity FabLab , proiect de educație în manufactura digitală pentru tineri, pilotat în 2021 în 3 regiuni ale țării. Din anul 2022, la Solidarity FabLab vor putea participa gratuit și tinerii din municipiul Chișinău. Aici vor învăța cum să gestioneze o imprimantă 3D, un decupator laser, o mașină de cusut digitală, cum să creeze proiecte cu ajutorul acestora sau să le conecteze cu ajutorul circuitelor Arduino. Partenerii Solidarity FabLab Chișinău sunt Universitatea Tehnică a Moldovei, Centrul de Informații Universitare și Clubul Ingineresc MicroLab.

Prin proiectul Solidarity FabLab, Fundația Orange își propune să contribuie la incluziunea socială activă și participativă a tinerilor și să-i ajute să-și crească șansele de angajare.