08.11.2022

Orange Moldova și Huawei Moldova ajută copiii din toată țara să învețe programare

Cel mai grandios proiect de coding din Moldova, #SuperCoders, a ajuns în alte 70 de școli din 66 de localități din țară. 1400 de copii au învățat cum să folosească util timpul petrecut la calculator, iar programarea s-a transformat pentru ei într-o adevărată aventură digitală. Elevii au creat jocuri și animații scurte prin care au asamblat segmente logice și „au dat viață” personajelor. Astfel, cei mici au studiat noțiuni elementare de programare informatică, descoperind o perspectivă distractivă, simplă și educativă asupra valorii mediului digital.

Alexandru COTOMAN, elev la Liceul Teoretic „Emil Nicula”, s. Mereni, r. Anenii Noi: „Zi de zi căutăm informație, accesăm diferite platforme și consider că este necesar să cunoaștem ce facem pe internet și cum abordăm aceste platforme. Îmi place foarte tare, deoarece ai libertatea de mișcare, libertatea de a-ți face propriul joc”.

Eva BUFTEC, elevă la Gimnaziul „Regele Mihai I”, s. Cimișeni, r. Criuleni: „Este pentru prima oară când am lucrat în acest program și mi-a plăcut foarte mult. Mi-a plăcut că am putut interacționa cu colegii. Am învățat că prin muncă și prin înțelegere putem ajunge la rezultate”.

Olga OGLINDĂ, directoarea Liceului Teoretic „Emil Nicula”, s. Mereni, r. Anenii Noi: „Tot ce ține de calculatoare, tot ce ține de spațiul informațional reprezintă elementul de noutate. Elevul secolului 21 este obișnuit să caute în internet. Acest proiect vine pentru a-i ajuta să-și realizeze unele programe și prezentări, pentru că avem produse digitale pe care le vedem în curiculum și ele se bazează pe niște abilități”. 

#SuperCoders este un proiect internațional, gândit şi dezvoltat de Grupul Orange în 2014, iar în anul 2016 a fost lansat în Moldova. Timp de șase ediții, acest proiect a adunat o echipă de peste 6000 de supercoderi, 228 de profesori de informatică și peste 100 de voluntari Orange, care au gustat din ceea ce înseamnă să faci coding creativ. 

Olga SURUGIU, CEO Orange Moldova: „Educația digitală este răspunsul nostru la cerințele care au apărut odată cu era tehnologiilor și la necesitatea de a dezvolta competențe necesare pentru a face față provocărilor actuale. Orange Moldova susține activ eforturile autorităților în promovarea modulului Educația digitală și în dezvoltarea competențelor digitale ale tinerilor. Proiectul #SuperCoders este o formă captivantă de a învăța în mod simplu, distractiv și inovativ, precum și o oportunitate unică de a trăi experiențe noi și utile. Ne bucurăm că #SuperCoders are o mare popularitate în rândul copiilor și al părinților și ne dorim ca acest proiect de coding de talie națională să contribuie la alinierea Republicii Moldova la cerințele erei digitale”.

Pentru ediția din anul curent Huawei Moldova a cofinanțat proiectul.

Guo MIN, CEO Huawei Moldova: „Talentul este un motor important al dezvoltării digitale viitoare și este responsabilitatea noastră să creăm mai multe oportunități pentru generațiile tinere în era digitală. Huawei Moldova acordă o importanță deosebită practicilor de cultivare a talentelor TIC și sprijină transformarea digitală a afacerilor și educației în Moldova. Suntem mândri să colaborăm în acest an cu partenerul nostru Orange Moldova pentru susținerea proiectului #SuperCoders și pentru a aduce inovații digitale elevilor din toate regiunile țării. Numai prin oferirea mai multor oportunități de învățare vom putea atrage generația tânără în acest domeniu și vom face tinerii din Moldova mai competitivi pe piața digitală”.

Proiectul #SuperCoders a fost implementat cu suportul Centrului de Informații Universitare.

Angela MUȘET, Director, Centrul de Informații Universitare: „Grație suportului generos din partea Orange Moldova și, mai nou, Huawei Moldova am avut posibilitatea să organizăm activitățile și atelierele în cadrul acestui proiect. Ca urmare a atelierelor petrecute în regiune, școlile au avut posibilitatea să participe la o tombolă cu extragere de premii. Astfel, am avut opt instituții din cele 70 care au primit premii sub formă de echipamente, și anume câte trei laptopuri fiecare”.

În cadrul ediției din acest an, 70 de profesori au fost instruiți de către voluntarii Orange, iar în urma unei tombole, opt instituții de învățământ au primit câte trei laptopuri (Liceul Teoretic Mălăiești din s. Mălăieștii Noi, r. Criuleni, Liceul Teoretic „Savely Economov” din s. Etulia, r. Vulcănești, Liceul Teoretic „Petru Zadnipru” din or. Chișinău, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Bălți, Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din s. Fîrlădeni, r. Căușeni, Gimnaziul „Pavel Tihon” din s. Rădeni, r. Călărași, Gimnaziul Teșcureni din s. Teșcureni, r. Ungheni, Gimnaziul Slobozia-Dușca din s. Slobozia-Dușca, r. Criuleni).

Despre #SuperCoders

În 2016, #SuperCoders a fost lansat în Moldova. Succesul proiectului în faza pilot a permis extinderea acestuia la nivel naţional. Această iniţiativă vine să completeze portofoliul proiectelor sociale Orange, desfăşurate în scopul incluziunii şi educaţiei digitale a tinerei generaţii, direcție cheie a Strategiei de Responsabilitate Socială Orange, Engage2025. 

Cea de-a șasea ediție a proiectului național de coding #SuperCoders este susținută financiar integral de Orange Moldova și Huawei Moldova și este implementată de Centrul de Informații Universitare.