12.04.2023

Fundația Orange, Proiectul Tehnologiile Viitorului și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți – un parteneriat pentru incluziune și educație digitală în nordul Moldovei

Fundația Orange Moldova a semnat Acordul de Parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți privind stabilirea unui cadru de cooperare pentru creșterea competitivității economice în Regiunea de Dezvoltare Nord a Moldovei.

Parteneriatul trilateral prevede extinderea colaborării în scopul îmbunătățirii mediului și infrastructurii pentru cercetare, inovare, transfer de tehnologie și dezvoltare continuă a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic Nortek. Astfel, circa 4500 de studenți, tineri specialiști și antreprenori din Bălți și regiune se vor bucura de programe, echipamente și spații pentru a-și dezvolta abilități tehnologice și antreprenoriale și pentru a fi pregătiți pentru profesiile viitorului.

Olga SURUGIU, CEO Orange Moldova: „Orange Moldova este jucătorul CSR #1 pe piața TELCO din țară, datorită proiectelor de educație, digitalizare și  facilitare a vieții zi cu zi, cu ajutorul tehnologiei. Alături de Fundația Orange, susținem Nortek în calitate de partener tehnologic, astfel încât și populația din nordul țării să aibă acces la un mediu favorabil incluziunii și educației digitale, cercetării, inovării și transferului tehnologic. Pe lângă asigurarea serviciilor gratuite de Internet și Wi-Fi în spațiile dedicate desfășurării proiectelor de învățare, vom derula și o serie de proiecte și evenimente dedicate studenților și tinerilor din Bălți. În acest mod, alături de partenerii strategici ai țării noastre, contribuim continuu la formarea și dezvoltarea abilităților digitale și antreprenoriale, imperative perioadei tehnologizate în care trăim.”

Acordul de cooperare dintre Orange Moldova, Proiectul Tehnologiile Viitorului și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți marchează cumularea eforturilor pentru a ajuta societatea și a o susține în parcursul de transformare digitală. De asemenea, parteneriatul oferă noi oportunități de dezvoltare a Nortek și a capacității sale instituționale, avansarea inovațiilor, cercetarea și transformarea digitală a regiunii de nord a țării, dar și creșterea potențialului de inovare în diverse domenii ale științei.

Doina NISTOR, Directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului: „Tehnologia se schimbă cu o viteză uimitoare, iar abilitatea de a ne adapta tehnologiei devine un obiectiv pe care îl putem realiza împreună. Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie – în parteneriat cu Orange și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, investim în educație și ecosistemul digital din Republica Moldova. Nortek este locul unde tinerii, studenții și profesioniștii din zona Nord se pot inspira pentru cariere digitale, pot urma cursuri de reorientare profesională și să aibă contact cu noi tehnologii.”

Natalia GAȘIȚOI, Rector al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți: „Nortek este rezultatul unui parteneriat de succes dintre sectorul academic, privat și partenerii de dezvoltare ai țării. Semnarea acestui agrement aduce proiecte importante în această regiune, ceea ce înseamnă oportunități mai vaste pentru dezvoltarea competențelor femeilor, studenților, dar și a comunității de antreprenori.”

Prin semnarea acordului de cooperare, Orange Moldova, alături de Fundația Orange, își consolidează rolul de actor social implicat în incluziunea și educația digitală a societății și își reconfirmă rolul de partener tehnologic al Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic Nortek.

Fundația Orange Moldova a fost înființată în anul 2009, ca parte a organizației cu același nume la nivel internațional. Până în prezent, datorită investițiilor sale, au fost dezvoltate peste o sută de proiecte sociale, în valoare de circa 100 de milioane de lei. Fundația Orange Moldova dezvoltă proiecte în patru domenii cheie: educație și educație digitală; ajutor social populației; sănătate și dizabilități; cultură. Beneficiari ai proiectelor Fundației Orange Moldova sunt peste 400 de mii de persoane din toată țara.

Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie susține dezvoltarea economiei digitale, creative și prietenoase mediului în Moldova. Proiectul, cu un buget de 52,8 mil. USD și o durată de implementare de 5 ani (2021-2026),  promovează, în echipă cu partenerii cheie, inovația și noile tehnologii  în următoarele sectoare strategice pentru Republica Moldova - tehnologia informațiilor și comunicației (TIC), ingineria, industria ușoară, industriile creative și digital media - pentru a spori competitivitatea și integrarea acestora pe piața globală.