#ClickFărăViolență: Voluntarii Ne Pasă susțin ateliere de informare a elevilor despre violența digitală
Orange Moldova susține campania împotriva violenței digitale #Bodyright, o mișcare lansată de UNFPA în Republica Moldova în toamna anului trecut, și se alătură mai multor acțiuni de informare desfășurate în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) și Centrul Internațional La Strada.
Astfel, în perioada februarie-martie, voluntarii programului intern de voluntariat Orange – Ne Pasă, vor susține mai multe sesiuni informative cu genericul #ClickFărăViolență, organizate în parteneriat cu UNFPA și Centrul Internațional La Strada pentru elevii din gimnaziile și liceele din țară. Aici, tinerii vor putea afla despre formele de manifestare a violenței digitale, măsurile de protecție și comportamentul responsabil în mediul online.
Olga SURUGIU, CEO Orange Moldova: "În calitate de lider pe piața de telecomunicații din țară, ne-am asumat să aducem lumea digitală mai aproape de fiecare și să transformăm tehnologia într-o sursă de progres și oportunități pentru toți. Suntem mândri că, pe lângă inițiativele interne de conștientizare a violenței digitale, dăm putere și modelăm în mod pozitiv tânăra generație grație programului intern de voluntariat Ne Pasă. Mai bine de 13 ani, integrăm activ subiectul educației digitale a copiilor în atelierele offline desfășurate de voluntarii Orange în instituțiile de învățământ general din țară. Aici, elevii cunosc mai multe despre securitatea în mediul online, protecția datelor, formele și metodele de prevenire a violenței digitale, iar alături de partenerii noștri, UNFPA și La Strada, extindem portofoliul de subiecte și expertiză și în cadrul campaniei #Bodyright".
Fiecare școală sau liceu interesat de subiectul violenței digitale poate scrie pe adresa fundatia@orange.md și solicita o sesiune de informare.
Potrivit UNFPA, cele mai mari riscuri de violență digitală se referă la hărțuirea online, deseori cu tentă sexuală, preluarea imaginilor fără permisiune și distribuirea lor, urmărirea persoanelor online pentru a le induce frică, primirea sau solicitarea de imagini cu conținut sexual, dar și șantajul cu distribuirea acestor imagini în spațiul virtual, crearea conturilor false și alte forme de abuz.
Specialiștii avertizează că femeile, adolescenții și tinerii sunt cei mai expuși acestor riscuri, încurajându-i să nu ofere nimănui informații confidențiale, inclusiv fotografii și video-uri compromițătoare, iar, în cazul în care s-au pomenit în astfel de situații, să telefoneze la 112 sau telefonul de încredere pentru femei și fete 0 8008 8008. De asemenea, copiii pot accesa platforma www.siguronline.md, care oferă servicii de informare, suport emoțional și raportare pentru copiii care au suferit de pe urma unui abuz în mediul online.
Campania #Bodyright este o mișcare globală împotrivă violenței digitale. UNFPA Moldova a lansat campania la nivel național în parteneriat cu Ministerul Muncii, Parlamentul Republicii Moldova, Consiliul Europei, Guvernul Marii Britanii, Centrul de Drept al Femeilor, Centrul Internațional La Strada și Orange Moldova. Scopul acesteia este de a spori gradul de conștientizare asupra formelor de violență online și de a mobiliza acțiuni și soluții pentru combaterea acestui fenomen.