Facem lucruri bune
împreună
pentru oamenii
din țara noastră
#EuAjut
Fiind cu Orange eu ajut. Tu ajuți. Noi ajutăm

La Orange, credem că viitorul aduce multe inovații, care ne vor face viața mai bună și mai interesantă. Iată de ce, suntem pregătiți și deschiși pentru progres prin învățare permanentă și maximă deschidere față de nou. Promovăm educația digitală și antreprenorială la toate nivelele și susținem cu încredere pe cei care vor să-și creeze propriul viitor.

Din 2009, odată cu lansarea Fundației Orange în Moldova, am realizat peste 150 de proiecte sociale, schimbând spre mai bine viața pentru fiecare al șaselea locuitor al Moldovei. Astfel, fiecare client Orange trebuie să știe că azi, când își suplinește contul, de fapt, donează bani pentru ca mâine un copil să primească o șansă în plus pentru un viitor împlinit.

În acest an celebrăm oamenii care ajută din toată inima. Noua campanie socială #EuAjut este umbrela tuturor proiectelor Fundației Orange din următoarea perioadă. Spotul video ilustrează cele mai importante momente din viață și descrie ca un fir invizibil cum ajutăm la fiecare etapă.

Prima emoție... Prima descoperire... Primul succes... Prima scânteie... Suntem mereu aproape de ce contează pentru tine, în spitale și săli de clasă dotate cu ajutorul Fundației Orange. Suntem alături cu Internet și telefonie mobilă care te ajută să păstrezi legătura cu cei dragi și care îți oferă acces la o lume întreagă de cunoștințe.

Cu Orange faci parte din ceva mai mult.
Ești parte din lucrurile bune pe care le facem împreună pentru oamenii din țara noastră.
Fiind cu Orange eu ajut. Tu ajuți. Noi ajutăm
Află mai multe detalii despre fiecare proiect și implică-te sau înscrie-te ca să fii tu unul dintre următorii beneficiari.

Verde Play

Verde Play este un proiect pilot de educație pentru mediu și inovații, dedicat elevilor din Republica Moldova.

Proiectul educational Verde Play are drept scop conştientizarea de către tânăra generaţie a efectelor schimbărilor climatice și necesității îmbunătățirii calității mediului, formarea și consolidarea abilităților necesare identificării problemelor cu care se confruntă natura și societatea, dar și promovarea utilizării tehnologiilor și inovației pentru rezolvarea problemelor ecologice.

Ediţia pilot a proiectului a fost realizată în anul 2023, perioadă în care au fost elaborate curricula şi suportul pentru “Inovaţie şi Sustenabilitate” - curs optional pentru şcolile din ţară. Printr-o experiență distractivă de învățare, elevii cercetează 3 verticale de mediu: Economia Circulară, Agricultura Organică și Energie Regenerabilă. Astfel, într-un mod accesibil, practic și prietenos, școlarii vor dezvolta abilități

...

de gândire critică, rezolvare a problemelor, colaborare, creativitate și empatie. Odată pilotat cu succes, cursul devine accesibil pentru toate instituţiile de învăţâmânt care îl pot adopta ca şi disciplină opţională.

Adiţional materialelor didactice, şcolile implicate beneficiază de un grant tehnic, pentru a implementa un proiect de sustenabilitate în propria şcoală.

Proiectul Verde Play este lansat sub egida Ministerului Educației și Cercetării, susținut de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, Orange Moldova, Kaufland Moldova, ProCredit Bank, Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups și MoldControl.

Orange Digital Center

Orange Digital Center este un hub de învățare pe parcursul vieții, unde fiecare poate dobândi competențele digitale și antreprenoriale necesare unui viitor tehnologizat. Aici, oameni din diferite categorii de vârstă pot să își descopere potențialul, să își perfecționeze abilitățile profesionale sau să se recalifice pentru o meserie a viitorului.

Orange Digital Center este o inițiativă socială a Grupului Orange și este implementat în Republica Moldova de Fundația Orange, în parteneriat cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și UKaid.

La Orange Digital Center poți găsi programe gratuite de instruire non-formală, cum ar fi: Solidarity FabLab, #SuperCoders, Women Digital Center, Fundamentele IT și altele. Dacă ești elev, studentă, antreprenor sau dorești să îți dezvolți competențele digitale și antreprenoriale, să ai contact cu noi tehnologii și să te inspiri pentru cariere digitale, aplică la programele disponibile pe https://digitalcenter.orange.md/

#EuAjut

Proiectul #EuAjut. Internet pentru viitor și-a propus să susțină circa 130 de familii din Moldova, care provin din medii social vulnerabile. Fiecare familie va primi gratuit, pentru o perioadă de 12 luni, un abonament de Internet prin Fibră și Televiziune Acasă, un televizor, un smartphone și o cartelă PrePay.

...

Scopul programului este de a contribui la incluziunea digitală a familiilor vulnerabile cu trei și mai mulți copii, prin oferirea gratuită a serviciilor de Internet și Televiziune de la Orange pentru o perioadă de 12 luni.

Proiectul #EuAjut este finanțat integral de Fundația Orange Moldova și implementat de Centrul de Informații Universitare.

FabLab

Solidarity FabLab este un proiect de formare în domeniul producției digitale. Acesta este dedicat exclusiv tinerilor, pentru a-i ajuta să se angajeze mai ușor în câmpul muncii, făcând cunoștință cu profesiile viitorului. Proiectul a fost lansat de Fundația Orange la nivelul Grupului Orange în 2014 și este implementat în 19 țări din Europa,

...

Africa și Orientul Mijlociu. La Solidarity FabLab poți învăța cum să programezi și să manevrezi instrumente de ultimă generație, dar și să elaborezi propriile proiecte de la etapa de design și până la producerea propriu-zisă: corpuri de iluminat inteligente, logo-uri pe placaj, piele sau sticlă, suvenire produse la imprimante 3D, accesorii brodate la mașina de cusut și altele. Printre tehnologiile și instrumentele pe care le vei descoperi se enumeră imprimanta 3D, mașina de cusut digitală, decupatorul laser.

Women Digital Center

Women Digital Center este un proiect de educație digitală și antreprenorială pentru femeile și tinerele din Republica Moldova. Proiectul a fost inspirat de Fundația Grupului Orange, lansat în Moldova în 2019 cu suportul financiar integral al Fundației Orange Moldova și implementat de Centrul de Informații Universitare.

...

Instruirile programului Women Digital Center se desfășoară în format offline și sunt axate pe 5 module: alfabetizarea digitală, inițierea în antreprenoriat, promovarea online a afacerii, aplicații utile și crearea unui website. În ediția 2023 a proiectului, desfășurată cu suportul financiar integral al Fundației Grupului Orange, instruirile Women Digital Center sunt oferite și pentru femeile și tinerele refugiate din Ucraina, având drept modul adițional ore de limbă română.

În prezent, cursurile WDC se desfășoară în 5 regiuni: Bălți, Comrat, Cahul, Ungheni și Sîngerei.

Pentru a te înscrie la curs, urmărește noutățile de pe pagina www.digitalcenter.orange.md/

#SuperCoders

Proiect național de coding pentru copiii de la 10 la 14 ani, inspirat de Grupul Orange și lansat în Moldova în 2016. La #SuperCoders, cei mici fac primii pași în programarea informatică și învață cum să folosească timpul petrecut pe calculator în mod util. Timp de o zi elevii creează animații, povestiri interactive și jocuri prin tehnica drag

...

& drop, utilizând limbajul de programare SCRATCH. De asemenea, ei fac cunoștință cu primele concepte de programare și logică matematică. Ei sunt îndemnați să creeze jocuri, desene animate scurte, asamblând segmente logice și „dând viață” personajelor.

De-a lungul celor șase ediții, la #SuperCoders au participat peste șase mii de elevi și profesori din toată țara. În 2023, proiectul va avea loc în luna octombrie, odată cu marcarea European Code Week, la Nortek, municipiul Bălți.

Partenerul de implementare al proiectului este Centrul de Informații Universitare.

Urmărește pagina orange.md pentru a prinde un loc la #SuperCoders.

Alfabetizarea Digitală

Proiect de educație digitală pentru profesori, care să îi ajute să folosească eficient tehnologia digitală în procesul de predare și evaluare. Prima ediție a proiectului a avut loc în vara anului 2020, ca răspuns la criza sanitară provocată de Covid și necesitatea profesorilor de a desfășura lecțiile online.

...

    În 2021 și 2022 s-au desfășurat alte 2 ediții, unde profesorii au parcurs 2 module de învățare:

  • Google workspace pentru educație
  • Crearea propriilor conținuturi digitale

În vara lui 2023 va avea loc și cea de-a 4 ediție. Programul este implementat de Centrul Național de Inovație în Educația Digitală „Clasa Viitorului”, sub egida Ministerului Educației și Cercetării, în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, UKaid și Suedia.

Urmărește pagina orange.md pentru detalii despre ediția 2023 a proiectului.

Ne Pasă

Programul de voluntariat Ne Pasă a fost lansat în decembrie 2010, ca parte componentă a strategiei de responsabilitate social-corporativă Orange Moldova, care contribuie la dezvoltarea comunității, a incluziunii sociale și a unui mediu digital plin de oportunități. Activitățile de voluntariat sunt divizate în 3 stream-uri:

...
  • Educație - activități offline în instituțiile de învățământ general din țară, dedicate educației digitale a copiilor.
  • Protejarea mediului - sesiuni de informare și interacțiune cu elevii din școli, pe subiectul sustenabilității, a protejării mediului ambiant și a reducerii consumului de resurse.
  • Ajutor social și caritate - proiecte de solidaritate cu persoanele aflate în dificultate, familii cu copii minori aflați la întreținere, familii monoparentale cu copii sau în care cel puțin un membru este persoană cu dizabilități.

Dacă vrei ca voluntarii Orange să ajungă și în școala ta, contribuind la educația digitală a copiilor, scrie un email la fundatia@orange.md 

Detalii pe www.orange.md/ro/csr/proiecte/ne-pasa