SCRATCH

https://scratch.mit.edu este un instrument esențial pentru coding pentru că îţi oferă posibilitatea să creezi animaţii scurte, compoziţii muzicale, proiecte video senzoriale sau sute de alte proiecte. SCRATCH-ul este un instrument excelent pentru practicarea coding-ului vizual şi pentru a incita curiozitatea şi pasiunea ta, în timp ce îţi dezvolţi abilităţile de gândire tehnologică. Unul din proiectele noastre preferate este crearea personajelor şi fundalurilor proprii, bazate pe imagini încărcate de pe anumite platforme sau pictate.

Cunoaşte aici 2 dintre jocurile pe care le poţi crea utilizând limbajul SCRATCH.

De-a pisica şi şoarecele
Vezi tutorial
Labirintul
Vezi tutorial

Pentru cei care îşi doresc să cunoască „mai mult” am pregătit o lista de resurse gratuite, pe care le recomandăm drept puncte de pornire pentru o familie care vrea să facă primii paşi în coding.

https://thimble.mozilla.org/en-US permite elevilor să proiecteze propriile pagini web în HTML, CSS şi JavaScript, accentul nivelurilor 3 şi 4, printr-un editor de coding on-line. Prin intermediul Thimble poţi crea postere, cărţi poştale, benzi desenate, generatoare automate de haiku și chiar site-uri web complete. Thimble te ajută la reducerea decalajului dintre gândirea de calcul, cunoștințe de coding vizual și coding-ul bazat pe culegere de text.

Dacă vrei să avansezi în informatică, https://www.coursera.org este o sursă minunată. Ea îţi oferă gratuit MOOCs coding (Massive Online Open Courses) de la universităţi renumite, precum Michigan, Harvard sau Berkeley. De asemenea, ai putea să acumulezi şi credite universitare astfel încât cursul pe care îl urmezi să fie evaluat pe o scară A-F. Coursera este mai mult decât o experienţă de coding, utilizând platforma, ai posibilitatea să înţelegi şi viaţa de student.

https://www.gethopscotch.com este o aplicaţie mobilă, care permite tuturor să creeze proiecte şi jocuri. Poţi crea propriile proiecte de la zero sau poţi folosi tutoriale, învăţând cum construieşti replicile unor proiecte. Aplicaţia are şi un canal de YouTube, dar şi un forum util pentru a pune întrebări și a împărtăși experienţe şi recomandări.

www.code.org este unul din cele mai reprezentative site-uri pentru ca adolescenţii şi copii să înveţe coding. Tutorialele prezentate pe site pot fi utilizate de către copiii de toate vârstele, de la preşcolar la adolescenţii care se pregătesc pentru înmatricularea la universităţi. Platforma permite crearea conturilor atât pentru tine cât şi pentru părintele tău, pentru a explora lumea codului împreună. De asemenea, şi profesorul tău îşi poate crea un cont separat, care îi va permite să monitorizeze progresul tău şi al colegilor, pentru a evalua şi a face recomandări, iar tu să le urmezi şi să înveţi.

http://csunplugged.org este un răspuns pentru părinţii tăi, care sunt preocupaţi de timpul pe care îl petreci în faţa ecranului, dar şi interesaţi ca tu să ştii mai multe despre coding. Aceasta este o sursă extraordinară întrucât se concentrează pe bazele de logică şi mai puţin pe codingul în sine. Fondatorii CS Unplugged au lansat şi o carte pe care o poţi descărca gratuit şi care conţine toate lecţiile şi resursele necesare. CS Unplugged are, de asemenea, un grup Google şi un canal YouTube pentru a te ajuta să afli mai multe despre conţinut,, pe care ulterior să îl discuţi şi cu părinţii colegilor sau prietenilor tăi.

Oricare dintre aceste surse te poate ajuta să te antrenezi acasă, să înveţi ceva util şi să împărtăşeşti cunoştinţele cu alţii!