Telefonia mobilă – parte integrantă a cotidianului
Telefonia mobilă nu mai este un lux sau un moft. Nu mai este nici accesoriu de comunicare. Telefonia mobilă, grație posibilităților de utilizare pe care ni le oferă, precum și grație simplității în utilizare, s-a transformat în parte integrantă a cotidianului nostru. Anume telefonia mobilă ne oferă siguranța că putem cunoaște oricând unde sunt apropiații noștri, că, în caz de necesitate, putem apela după ajutor oriunde ne-am afla, sau putem să limităm dorul de cei dragi printr-un simplu apel.
Pentru că suntem o companie responsabilă și dorim să avem consumatori informați, dorim să vă povestim cum funcționează telefonia mobilă și să răspundem la cele mai importante întrebări pe care le-ați putea avea privitor la modul în care oamenii conviețuiesc sănătos și în siguranță cu această tehnologie performantă.
Beneficiile telefoniei mobile
- Uşurinţa comunicării cu familia şi prietenii
- Facilitarea afacerilor
- Posibilitatea comunicării cu serviciile de urgenţă (Ambulanţă, Pompieri, Politie, Salvamont) în caz de nevoie pentru salvarea de vieţi omeneşti
- Comunicarea în caz de dezastre
- Comunicarea cu zone izolate
- Comunicarea rapidă şi eficientă la locul de muncă
Cum funcţionează o reţea de telefonie mobilă
Reţelele de telefonie mobilă produc unde electromagnetice (unde radio) sau câmpuri electromagnetice pentru a transmite vocea, texte de mesaje scurte sau date. Telefonia mobilă se bazează pe o reţea extinsă de staţii de bază numite şi "antene GSM". De câte ori efectuăm sau primim un apel, telefonul mobil foloseşte undele electromagnetice pentru a comunica cu aceste staţii de bază.
Fără antene GSM telefonia mobilă nu poate exista, iar lucrurile devenite deja obișnuite pentru dumneavoastră, cum ar fi să apelați de oriunde și la orice oră, nu ar fi posibile,nemaivorbind de urgențele ce țin de ambulanţă, pompieri, poliţie.
Fiecare staţie de bază este compusă din una sau mai multe antene care transmit semnal într-o anumită arie geografică, denumită “celulă". Acoperirea realizată de aceste celule depinde de caracteristicele geografice și arhitecturale ale zonei, precum şi de numărul de utilizatori existenţi în această arie. Fiecare antenă poate să proceseze un număr limitat de apeluri simultan. Pe măsură ce numărul utilizatorilor creşte, apare şi necesitatea amplasării mai multor antene. Pentru ca o reţea de telefonie mobilă să opereze într-un mod eficient într-o zonă dens populată sunt necesare cât mai multe antene.
Creşterea numărului de antene duce la micşorarea intensităţii câmpurilor electromagnetice, cunoscute de populaţie drept “radiaţii electromagnetice". Totuși, puterea cu care operează aceste antene este foarte scăzută, în cele mai multe cazuri nu depăşeşte 40 W – ceea ce este chiar mai mică decât puterea practic oricărui aparat de uz casnic, cum ar fi frigiderul, mașina de spălat sau mixerul. Astfel, telefonia mobilă nu este decât una dintre multiplele surse de câmpuri electromagnetice din jurul nostru.
Cum funcţionează un telefon mobil
Telefonul mobil comunică prin intermediul undelor radio cu antena GSM care oferă acoperire în zona în care se află utilizatorul. În felul acesta, telefonul mobil îşi transmite poziţia în cadrul reţelei, astfel încât utilizatorul poate primi sau efectua apeluri în orice colţ al ţării. Dacă utilizatorul se deplasează dintr-un loc în altul sau dintr-o localitate în alta, semnalul transmis de către telefonul mobil este identificat de către antena GSM în zona căreia se află.
Fără antenele GSM, telefoanele mobile nu pot funcţiona.
Dezvoltarea tehnologică din zilele noastre permite telefoanelor mobile să-şi controleze în mod automat nivelul de putere, adică să-şi reducă sau să-şi mărească în mod corespunzător puterea de emisie. Limita de putere pe care o are un telefon mobil este de 2 Watt
Mituri şi adevăr despre telefonia mobilă
Am decis să dezmințim anumite mituri care apar despre telefonía mobilă, în mare parte din ignoranță sau necunoaștere. Pentru că vrem să fiți informați și pentru că vrem să înțelegeți cum funcționează lucrurile pe care le folosiți zi de zi. Și pentru că vrem ca dumneavoastră să abordați fără frică și presupoziții incorecte toate beneficiile civilizației moderne.
Mitul #1:
Radiaţiile sunt rezultatul telefoniei mobile
Adevăr: Telefonia mobilă funcţionează prin intermediul câmpurilor electromagnetice cu frecvenţele cuprinse între 800 MHz şi 2,1 GHz. Aceste câmpuri sunt confundate în mod greşit cu radiaţiile dăunătoare sănătăţii, numite şi radiaţii ionizante, care produc modificări la nivel celular. În schimb, câmpurile electromagnetice sunt neionizante şi nu au suficientă energie pentru modificarea celulelor.
Radiaţii ionizante, periculoase pentru sănătate
Radiaţii X (Rontgen)
Radiaţii 6 (alfa), P (beta) şi Y (gamma) generate de:
- Dezintegrări radioactive
- Fisiune nucleară
- Fuziune nucleară
- Radiaţii cosmice
Radiaţii neionizante, inofensive pentru sănătate
Radiaţiile vizibile (luminoase):
- Lumina solară – soare
- Lumina de la corpurile de iluminat
- Laser
Radiaţii infraroşii provenite de la:
- Soare
- Radiatoare electrice
Câmpuri electromagnetice generate de:
- Antenele care emit programe Radio şi TV
- Antenele GSM
- Telefoanele fixe fără fir
- Radarele militare
- Radarele pentru supravegherea circulaţiei rutiere
- Instalaţiile electrice din locuinţe
- Sistemele antifurt
- Aparatele de aer condiţionat
- Electrocasnice
Mitul #2:
Cea mai periculoasă este emisia antenelor GSM şi cu cât mai multe antene instalate, cu atât mai mare emisia.
Adevăr: Antenele GSM funcţionează la joasă tensiune şi emit câmpuri electromagnetice la niveluri reduse. Ele pot emite la o putere în jur de 40 Watt, care este transmisă de antenă doar într-o anumită direcţie, dar rareori antena emite la puterea sa maximă. Antenele de radio sau televiziune, de exemplu, operează în mod obişnuit cu puteri de nivel mult mai mare decât antenele de telefonie mobilă. Iar creşterea numărului de antene duce la o putere de emisie mai mică, deoarece staţia de bază este reglată astfel încât să emită cu putere mai mică pentru a nu interfera cu staţiile vecine din cadrul reţelei celulare.
Nivelul câmpului electromagnetic din faţa antenei scade foarte puternic pe măsură ce distanţa faţă de antenă creşte, fiind neglijabil în spatele acesteia. Putem spune deci că la 6 metri deprtare de o antenă, suntem în zona sigură în care nivelul câmpului electromagnetic este mai mic decât nivelul de referinţă stipulat în norme, indiferent de puterea şi de tipul acesteia (GSM sau UMTS).
În cele mai multe cazuri, antenele sunt montate pe terase necirculabile, cu piloni care depăşesc, de regulă, înălţimea de 6 metri.
In Republica Moldova există un cadru legal foarte strict în această privință, care asigură un nivel inofensiv al câmpurilor electromagnetice generate de antenele GSM şi de telefoanele mobile. În plus, există un cadrul legal european la care se conformează și operatorii de pe piață, și statul.
Mitul #3
Să locuieşti în clădirile pe care sunt amplasate antene de telefonie mobilă este periculos.
Adevăr: De regulă, antenele GSM sunt amplasate pe turnuri metalice şi pe acoperişurile clădirilor mai înalte pe piloni speciali.
Antenele GSM amplasate pe clădiri înalte sunt des întâlnite în oraşe, unde este aproape imposibil să construiești un turn special, ținând cont de specificul arhitectural existent. Antenele sunt amplasate astfel încât intensitatea câmpului electromagnetic în zonele din jurul lor să fie sub nivelul de referinţă admis, iar oamenii care utilizează serviciile de telefonie mobilă sau se află în apropierea antenelor mobile să nu fie expuşi niciunui risc asupra sănătăţii.
Semnalul antenelor este emis pe orizontală, în faţa acesteia şi nu în jos sau lateral. Semnalul scade odată cu creşterea distanţei faţă de antene, astfel că, în cazul locuinţelor aflate la o distanţă de câteva zeci de metri de amplasamentul antenei nivelul câmpului este mult sub nivelul maxim admis. De asemenea, nivelul câmpului electromagnetic în vecinătatea turnurilor este sub nivelul maxim admis. Pereţii clădirilor determină atenuarea semnalului de 100-200 de ori şi astfel nivelul câmpului din locuinţe, inclusiv cele de la ultimul etaj, este mult mai mic decât nivelul de referinţă din norme
Mitul #4
Câmpurile electromagnetice ne afectează sănătatea.
Adevăr: Unele persoane se plâng de simptome precum dureri de cap, anxietate, greaţă şi oboseală, pe care le atribuie expunerii la câmpurile electromagnetice. Aceste simptome pot fi cauzate de diferiţi agenţi nocivi la care sunt expuse persoanele respective, cum ar fi: fumatul, poluarea, zgomotul, obiceiurile alimentare, factorii generatori de stres etc.
Îngrijorarea publicului faţă de antenele GSM se datorează tehnologiei nefamiliare, lipsei de informare cu privire la funcţionarea acestora, a informaţiilor eronate vehiculate prin diverse mijloace, inclusiv în presă şi a confuziei dintre radiaţii ionizante dăunătoare şi câmpuri electromagnetice.
Mitul #5
Efectele termice ale utilizării telefonului mobil sunt nocive
Adevăr:Câmpurile electromagnetice au proprietatea de a determina creşterea temperaturii în ţesutul expus. Efectul de încălzire este cu atât mai mare cu cât nivelul câmpului este mai mare.
În cazul telefoniei mobile, expunerea la câmpurile electromagnetice este exprimată prin parametrul numit rata de absorbţie specifică (SAR – Specific Absorbtion Rate) care reprezintă energia absorbită pe unitatea de masă de ţesut corporal.
Limita pentru expunerea la câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă, prevăzută de către ICNIRP şi de către Uniunea Europeană prin Recomandarea 1999/519/EC, este de 0,08 Watt/ kilogram (expunere a întregului corp) şi 2 Watt/kilogram (expunere localizată la nivelul capului şi trunchiului). Aceste limite determină o protecţie maximă faţă de efectele termice.
Toate telefoanele mobile comercializate legal pe piaţa respectă normele în vigoare la nivel naţional şi internaţional privind rata de absorbţie specifică.
Mitul #6
Pe bună dreptate, atunci când telefoanele mobile sunt folosite în apropierea unor dispozitive medicale, cum ar fi protezele cardiace (pacemaker), defibrilatoarele implantabile sau protezele auditive, este posibilă interferenţa câmpului electromagnetic în funcţionarea corectă a dispozitivului medical.
Adevăr: Unele persoane se plâng de simptome precum dureri de cap, anxietate, greaţă şi oboseală, pe care le atribuie expunerii la câmpurile electromagnetice. Aceste simptome pot fi cauzate de diferiţi agenţi nocivi la care sunt expuse persoanele respective, cum ar fi: fumatul, poluarea, zgomotul, obiceiurile alimentare, factorii generatori de stres etc.
În cazul antenelor GSM însă, este foarte puţin probabil ca undele electromagnetice emise să interfereze cu dispozitivele medicale, însă în cazul telefoanelor mobile ţinute în imediata apropiere a acestor echipamente, posibilitatea producerii unor interferenţe este mai mare. De regulă, medicii le recomandă persoanelor care folosesc asemenea dispozitive anumite restricţii în folosirea unui telefon mobil, în funcţie de gradul de imunitate la interferenţe al dispozitivului (de exemplu, nu au voie să ţină telefonul aproape de piept).
Ce este Wi-Fi?
Wi-Fi (Wireless Fidelity) este o tehnologie de comunicare fără fir care permite crearea unor rețele fără fir de bandă largă. Acesta este utilizat pentru conectarea la Internet. Rețelele Wi-Fi sunt limitate la câteva zeci de metri distanță.Toate dispozitivele cu funcție de Wi-Fi (calculatoare, imprimante, telefoane, console de jocuri) sunt echipate cu un emițător-receptor radio cu unde de putere foarte redusă.
În cazul unei conexiuni la Internet, dispozitivele Wi-Fi sunt conectate la un punct de acces fără fir: cutie Wi-Fi (acces la Internet la domiciliu sau la birou) sau hotspot (acces la internet în locuri publice: stație, restaurant, aeroport, etc).
Tehnologia Wi-Fi include mai multe standarde. Astăzi, standardele cele mai frecvent utilizate oferă viteze de 11 sau 54 Mbit / sec. Cel mai des este folosită banda de frecvențe 2,4 GHz cu un număr limitat la 0,1 wați (W) putere de ieșire iar marginal banda de frecvență de 5 GHz cu o putere transmițător limitată la 1 W.
Prezintă aparatele Wi-Fi vreun pericol pentru sănătate?
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), la fel ca și Agentia pentru Protectia Sanatatii indică faptul că, având în vedere nivelurile de expunere foarte scăzute, precum și rezultatele cercetărilor efectuate până în prezent, nu există dovezi științifice convingătoare referitor la posibilele efecte nocive ale rețelelor fără fir pentru sănătate.
Referitor la echipamentul Wi-Fi, expunerea la undele radio este întotdeauna mai mică decât limita legală de 2 W / kg. În raportul său publicat în octombrie 2009, AFSSET menționează următoarele: “Studiul specific privind emițătoare Wi-Fi, în condiții specifice de utilizare (de pus pe genunchi de utilizator, de exemplu), măsurările efectuate pe opt modele diferite de carduri Wi-Fi arată valori de mai puțin de 0,2 W / kg, ceea ce este de 10 ori mai puțin decât limita admisă de 2 W / kg, valoare".
Cu cât se mărește distanța de la echipamentele Wi-Fi, cu atât mai mult scade expunerea la undele radio emise de acesta.
Instituțiile medico-sanitare nu au anumite recomandări specifice referitor la instalarea sau utilizarea de echipamente Wi-Fi, având în vedere puterea de transmisie foarte scăzută a acestor dispozitive.
Este totuşi indicat să citiți instrucțiunile de utilizare a echipamentelor wireless care sunt prescrise în manualele pentru transportul de persoane și implanturile medicale cum ar fi stimulatoarele cardiace, defibrilatoarele, etc.