Protejarea mediului

Obiectivul Grupului Orange în termeni de protejare a mediului este să atingem nivelul zero de emisii de carbon până în anul 2040, adică cu 10 ani mai devreme decât alți operatori mondiali din domeniu. Pentru aceasta, compania urmează politici stricte de eficiență energetică, mărirea cotei de energie din surse regenerabile, dezvoltarea economiei circulare și investirea în soluții de captare a carbonului pentru a reduce emisiile de reziduuri.

La Orange Moldova știm că nu există performanță economică și socială fără grija față de un mediu sigur și sustenabil. De aceea, am plasat protejarea mediului în centrul politicii noastre de sustenabilitate, obiectiv pe care ne propunem să îl atingem prin practici de eficiență energetică și economie circulară. Prioritatea noastră este propria conduită corectă față de natură și reducerea amprentei de carbon în toate activitățile pe care le desfășurăm.

Aplicăm principiile economiei circulare

Scopul principal al economiei circulare este producerea și consumul de bunuri și servicii într-un mod durabil. Prin limitarea consumului și, deci, a risipei de resurse naturale, economia circulară rupe cercul vicios al practicilor tradiționale – extrage, fabrică, consumă, aruncă – și catalizează un nou mod de utilizare – redu, regândește, returnează, recondiționează, reciclează, repară.

Dincolo de acțiunile directe ce vizează reducerea de emisii de carbon, există mai multe acțiuni de aplicare a economiei circulare în care poți să te implici în calitate de utilizator – toate sub umbrela re.

Prin inițiativele re de la Orange, reciclezi, repari sau dai la schimb vechiul telefon mobil pentru a te bucura de reduceri la cumpărarea unuia nou.

Contribuie și tu alături de Orange la un viitor mai verde

Soluții pentru economia circulară

Telefonul tău are un impact asupra mediului de-a lungul întregii sale vieți, dar nu trebuie să îți faci griji: la Orange ai la îndemână programe care să te ajute să îi reduci efectele negative și toate informațiile necesare pentru a alege un dispozitiv cât mai prietenos cu natura.

Reciclare

Dispozitivele tale vechi își găsesc la noi drumul spre reciclare.

Adu dispozitivele electrice şi electronice uzate în unul din cele 38 de magazine directe și partenere Orange, lasă-le în boxa dedicată iar noi vom avea grijă să le transmitem pentru reciclare. Poţi aduce pentru reciclare telefoane uzate, tablete, periuțe de dinți electrice, lumânări electrice, jucării electrice, uscătoare de păr sau alte dispozitive pentru coafat, de dimensiuni mici.

Iar dacă ai adunat în sertare baterii cilindrice în formatul AA, AAA, baterii de disc folosite la jucării, electrocasnice, aparate auditive, baterii de tablete – avem o boxă dedicată şi acestora.

Hai să fim responsabili împreună. Reciclează astăzi pentru un viitor mai bun.

Reparare

Telefonul tău are valoare. În loc să cumperi unul nou atunci când acesta s-a defectat, repară-l ori de câte ori e posibil și dă-i o nouă viață. Un comportament responsabil înseamnă mai degrabă să repari decât să cumperi din nou. Cu fiecare telefon reparat, contribui la reducerea emisiilor de carbon.

Recondiționare

Alege un telefon recondiționat de la Orange, ca să fii mai prietenos cu natura.

Un telefon recondiționat este un telefon care funcționează ca unul nou, costă mai puțin și e mai prietenos cu mediul înconjurător. 100% funcțional, testat și verificat de specialiști, telefonul recondiționat economisește resursele necesare pentru producția, depozitarea și transportul unuia nou, are 12 luni garanție şi costă mai puțin.  

Dacă te interesează un astfel de telefon, vizitează magazinul online și alege telefonul recondiționat perfect pentru tine.

Eco Rating

Eco Rating-ul este punctajul oferit unui smartphone în dependenţă de impactul acestuia asupra mediului, pe tot parcursul ciclului de viaţă: producere, transportare, exploatare şi reciclare. Cele 5 criterii conform cărora este apreciat eco rating-ul unui dispozitiv sunt:

  • Durabilitatea
  • Reparabilitatea
  • Potenţialul de reciclare
  • Impactul asupra climei
  • Eficiența în folosira resurselor

Cu cât scorul este mai mare, cu atât performanța de mediu a telefonului este mai bună.

La Orange, vei găsi punctajul Eco Rating pe https://eshop.orange.md/ şi pe eticheta de preţ în magazinele Orange. Descoperă mai multe despre Eco Rating.

Schimbă telefonul tău vechi pe unul nou, cu reducere
prin Programul Re
Detalii aici

Contribuim la consumul responsabil şi eficient de resurse naturale

Solarizăm treptat site-urile din reţeua noastră mobilă

La Orange Moldova știm că nu există performanță economică și socială fără grija față de un mediu sigur și sustenabil. Din 2022, pilotăm primele instalații fotovoltaice pentru site-urile mobile, iar până în 2025, ne propunem să avansăm și mai mult.

Tehnologia implementată de Orange este unica pe piața comunicațiilor mobile din Moldova prin faptul ca stochează integral energia produsă pentru necesitățile de funcționare a stațiilor, ceea ce asigură un nivel de reziliență energetică excepțional. Panourile fotovoltaice produc energie electrică verde și reduc amprenta de carbon generată de dispozitivele electronice asupra mediului.

Electrificăm gradual parcul auto

Electrificarea parcului auto este un pas important pentru reducerea amprentei de carbon a companiei.

Până în anul 2023, am atins o rată de electrificare a parcului auto de circa 6%, iar spre sfârşitul anului 2025 ne propunem să avem în flota auto 20% de automobile electrice şi hybrid.

Eficientizăm consumul de energie în încăperile cu echipamente

Cu soluţia Free Cooling, folosim aerul rece de afară pentru a economisi energia la răcirea spaţiilor în care este montat echipamentul. Înlocuirea sistemelor de climatizare clasice cu cele free cooling este un proiect planificat şi se efectuează treptat, odată cu atingerea ciclului de viaţă a dispozitivelor vechi. Soluţia free cooling atinge cel mai înalt grad de eficienţă în perioada rece a anului.

Deconectăm echipamentele de amplificare a semnalului radio atunci când traficul lipseşte

Funcţionalitatea Green ITN se conectează pe timpul nopţii, în special între orele 00:00 – 06:00.

În cazul în care clientul generează trafic şi pe parcursul nopții, funcţionalitatea reactivează resursele reţelei, pentru a nu-i impacta experienţa.

eSIM de la Orange – cea mai ecologică cartelă

eSIM este o cartelă SIM digitală şi ecologică prin design – nu are suport de plastic și nu necesită un dispozitiv separat.

Pentru mediu, eSIM înseamnă zero resurse pentru producere, ambalare şi transportare. Cum funcţionează, cum poţi obţine, cum poţi activa cartela eSIM, dar şi alte detalii importante despe cartela digitală poţi găsi pe pagina dedicată.

Semnătura mobilă Orange

Semnătura Mobilă Orange te ajută să semnezi documentele online de pe orice dispozitiv, economisind astfel timpul şi banii tăi. Orange Sign este dedicat pentru semnarea documentelor cu partenerii, furnizorii locali sau companiile mari şi mijlocii, înregistrate în calitate de clienţi corporativi Orange.

Află mai multe detalii despre Semnătura electronică pe pagina dedicată.

Bonul fiscal digital

Odată cu lansarea Bonului fiscal digital, Orange Moldova face un pas important în dezvoltarea unei afaceri prietenoase mediului, prin reducerea consumului de resurse naturale și limitarea emisiilor de carbon.

Vezi aici ce este şi ce beneficii îţi aduce Bonul fiscal digital.

Gestionăm responsabil deșeurile în toate spațiile noastre

Sortarea şi reciclarea deşeurilor are drept rezultat un mediu mai curat şi mai puţin poluat. La Orange Moldova, toate deşeurile sunt sortate şi transmise spre reciclare prin intermediul operatorului de reciclare specializat autorizat.

În toate oficiile şi magazinele noastre, avem pubele pentru sortarea deşeurilor de hârtie/carton, plastic, sticlă, baterii, echipamente electrice şi electronice de dimensiuni mici.